Dieta warzywno-owocowa
Dlaczego ta dieta leczy?
Dieta warzywno-owocowa jest niskoenergetyczna, oczyszczająca, pomaga organizmowi pozbyć się zalegających w nim toksyn i zbędnych substancji. Jest postem leczniczym, uruchamia odżywianie endogenne - wewnętrzne, powodujące, że organizm pozbywa się złogów, nadmiarów, komórek zwyrodniałych. Post skłania organizm do samoregulacji, przywrócenia prawidłowych funkcji. Spożywanie warzyw i owoców dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, kiszonki zaś dostarczają probiotyków.
Korzyści jaki możesz uzyskać z diety warzywno-owocowej.
Reguluje pracę układu pokarmowego:
Ze względu na dużą zawartość błonnika w warzywach i owocach, który przeciwdziała zaparciom, oraz na zawarte w kiszonkach prebiotyki czyli substancje ułatwiającej rozwój naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.
Likwiduje zapasy tłuszczu:
Utrata wagi jest w przypadku tej diety tylko skutkiem ubocznym co nie zmienia faktu, że daje się zauważyć średnio 5% utratę wagi.
Usuwa kwas moczowy ze stawów:
Przy dnie moczanowej zaleca się stosowanie diety niskokalorycznej, zwłaszcza przez osoby otyłe. Dobre efekty przynosi dieta wegetariańska wzbogacona o jaja i nabiał. Wśród generalnych zasad dietetycznych należy zwrócić uwagę na regularność spożywanych posiłków... i ich ilość. Duże znaczenie ma sposób przyrządzania potraw. Dania powinny być łagodne w smaku, pozbawione nadmiernych przypraw, chude, duszone na wodzie, gotowane na parze, a nie smażone na tłuszczu czy pieczone.
czytaj więcej...
Stabilizacja ciśnienia krwi:
Obserwacje potwierdzają dużą skuteczność diety warzywno-owocowej w redukcji nadciśnienia. Analizując mechanizm działania, okazuje się, że wszystkie właściwości tejże diety mają wręcz fenomenalne działanie w obniżaniu wysokiego ciśnienia, przede wszystkim... dlatego, że dieta dostarcza niewielkiej ilości energii, obniża insulinę, przywraca komórkom wrażliwość na insulinę, dzięki czemu dochodzi do redukcji masy ciała, a zwłaszcza tłuszczu trzewnego, z czym wiąże się obniżenie adipokin odpowiedzialnych za nadciśnienie. Wiadomo, że sól zatrzymuje wodę i podnosi ciśnienie, a ponieważ dieta ta jest uboga w sól, więc jest moczopędna i dlatego obniża ciśnienie. Rośliny są bogate w potas, który ma działanie obniżające ciśnienie. Zielone rośliny posiadają chlorofil, który jest źródłem magnezu i również błonnika, które także obniżają ciśnienie, jak wykazały to liczne badania epidemiologiczne. Metaanaliza wykazała, że przy obniżaniu ciśnienia szczególnie skuteczna jest dieta wegetariańska, która zmniejsza ryzyko nadciśnienia aż o 75 proc., zwłaszcza gdy wykluczy się produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: mięso, nabiał i jaja. W powstawaniu nadciśnienia także biorą udział toksyczne wolne rodniki, hamujące produkcję tlenku azotu przez komórki śródbłonka, które wyścielają wnętrze ścian naczyniowych. Tlenek azotu jest ważnym czynnikiem, który sygnalizuje włóknom mięśni naczyń – rozkurcz, co obniża ciśnienie. Dlatego też w leczeniu nadciśnienia ważne są antyoksydanty, które zmiatają wolne rodniki, zwiększają produkcję tlenku azotu i obniżają ciśnienie. Dieta oparta na warzywach i owocach obfituje w antyoksydanty. Nawet samo zwiększenie konsumpcji warzyw i owoców w codziennym żywieniu, zwiększa korzystne antyoksydanty i także redukuje nadciśnienie.
czytaj więcej...
Wskazania i przeciwwskazania
Wskazania
- Otyłość,
- Nadciśnienie,
- Choroba wieńcowa,
- Cukrzyca,
- Zaburzenia cholesterolu,
- Choroba zwyrodnienia stawu i reumatoidalne zapalenie stawów (RZS),
- Alergie,
- Przewlekłe zapalenie wątroby,
- Łuszczyca,
- Wrzody żołądka,
- Zespół jelita nadwrażliwego, zgaga, zaparcia.
Przeciwwskazania
- Nadczynność tarczycy,
- Zaawansowana choroba nowotworowa,
- Gruźlica,
- Niedoczynność nadnerczy,
- Depresja,
- Wiek przed okresem dojrzewania,
- Ciąża i okres karmienia,
- Zaawansowana niewydolność nerek, serca i wątroby.
Jakie produkty wchodzą w skład naszych posiłków?
Warzywa korzeniowe:
marchew, seler, pietruszka, pasternak, buraki.
Warzywa kapustne:
kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, kapusta bok choy, kapusta włoska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa, brukiew, rzodkiew, rzepa, gorczyca, rzeżucha, rzodkiewka, rukola, rukiew wodna, musztardowiec i inne.
Zielone warzywa liściaste nie będące kapustnymi:
szpinak, wszystkie rodzaje sałat (np. sałata, rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana) roszponka, mizuna, boćwina, botwinka, portulaka warzywna, natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, mniszek lekarski, pokrzywa, endywia i inne.
Warzywa cebulowe:
czosnek, cebula, por, szybiorek.
Warzywa dyniowate:
dynia, ogórki, cukinia, kabaczek.
Warzywa psiankowate (oprócz ziemniaków)**:
papryka, pomidory, bakłażan, a także inne warzywa tj. seler naciowy, cykoria, koper włoski, szparagi, kiełki warzyw dozwolonych w diecie (kiełki lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki).
Owoce niskocukrowe o niskim ładunku glikemicznym:
m.in. cytryna, jabłka, grejpfruty, owoce jagodowe (min.truskawki, jagody), kiwi.
Przykładowy jadłospis
♦ Śniadanie ♦
Sok: grejpfrut i jabłko,
Zakwas buraczany,
Surówka: por, jabłko, maliny, zioła,
Surówka: kapusta pekińska, ogórek, cebula czerwona, sok z cytryny, zioła,
Gotowane warzywo: duszona cukinia z cebulką, pomidorami, papryka, ziołami sosem pomidorowym,
Dodatek: kiwi.
♦ Obiad ♦
Surówka: sałata lodowa, papryka czerwona, por, natka pietruszki, czosnek,
Surówka: ogórek kiszony, papryka żółta, cebulka czerwona, zielona pietruszka,
Zupa: krem cebulowy,
Gotowane warzywo: frytki z selera, pietruszki z sosem paprykowym,
Dodatek: marchewka słupki.
♦ Kolacja ♦
Sok: burak - jabłko,
Surówka: biała rzodkiew, marchew, szczypior,
Sałatka: seler, cebula czerwona, papryka zielona, rukola, natka pietruszki,
Gotowane warzywo: szaszłyk warzywny z sosem cebulowym,
Dodatek: papryka w paskach.